Henny Nijboer: ‘Zuur voor Spanje, maar reglementair wel juist’

Op fantastische en zenuwslopende wijze veroverde Oranje gisteren de WK-titel. Spanje werd in de finale met 29-30 verslagen. Maar wat gebeurde er nou allemaal in die laatste seconden? De termen laatste-30-seconderegel, ernstig spelbederf, 3 meter afstand en richtlijn 8.10c vlogen ons om de oren. Scheidsrechter, scheidsrechtersopleider en voormalig NHV-functionaris Henny Nijboer uit Raalte legt het uit.

Eerst nog even in het kort de casus. Tess Wester stopte bij 29-29 het schot van de Spaanse schutter Cabral. De keepster wilde daarna de bal snel naar voren gooien om nog een laatste doelpoging te creëren. Haar worp werd echter geblokt door Hernández die op korte afstand van Wester aan de cirkel opsprong. Gevolg: rood voor Hernández en een strafworp voor Nederland. Precies zoals spelregel 8.10c* van het IHF voorschrijft.

Wat houdt die spelregel precies in?

Nijboer: “Als je in de laatste dertig seconden van de wedstrijd de uitvoering van een worp van de tegenstander verhindert of vertraagt, moet dat met rood en een strafworp bestraft worden. Eerst gold deze regel alleen ‘als de bal niet in het spel is’, dus bij vrije worpen, inworpen en beginworpen. Dat leidde vaak tot verschillen in interpretatie. Als de bal genomen is, is de bal dan ‘in het spel’? Daar wordt nu geen verschil meer in gemaakt. In 2018 is de regel aangescherpt en nu geldt bij alle worpen, dus ook de uitworp (= keeperbal, red.) drie meter afstand.”

Maar Tess Wester had toch zelf een paar stappen achteruit kunnen doen om vrijuit te schieten?

“Tess hoeft geen actie te ondernemen om de tegenstander geen overtreding te laten maken. Als zij een paar stappen achteruit zou doen, zou haar dat kostbare seconden hebben gekost. Het doelgebied behoort aan de keeper. Bij de uitworp mag de tegenstander bovendien de bal pas raken als de bal de cirkel geheel gepasseerd is. Uiteraard is alles op basis van waarneming van de scheidsrechters.”

Dus de rode kaart voor Hernández en de strafworp die Lois Abbingh koel benutte zijn volgens het boekje?

“Toen vlak voor de Olympische Spelen in Rio de nieuwe regel werd ingevoerd, was de gedachtegang: de zogenaamde kleine, slimme overtredingen omzetten in ‘domme overtreding’. Het werd uitgelegd als een zeer onsportieve actie. Daar was hier ook sprake van. Zuur voor Spanje, maar reglementair wel juist. De regel wordt uiteraard ook toegepast als het bijvoorbeeld 34-20 staat, omdat ook vaak beslissingen op basis van doelsaldo plaatsvinden.”

*Richtlijn 8.10c van 1 juli 2016

Als de bal tijdens de laatste 30 seconden van de wedstrijd “niet in het spel” is en een speler of teamofficial verhindert of vertraagt de uitvoering van een formele worp van de tegenstander om zodoende een schot op doel te voorkomen of om hem een vrije doelkans te ontnemen, wordt de schuldige speler of teamofficial gediskwalificeerd. Tevens wordt bovendien een 7-meterworp toegekend aan de tegenstander.

Aanpassing richtlijn 8.10c in 2018

“Niet in acht nemen van de voorgeschreven afstand” leidt tot diskwalificatie en 7-meterworp als een formele worp tijdens de laatste 30 seconden van de wedstrijd niet kan worden uitgevoerd.

De spelregel is van toepassing als de overtreding is gemaakt tijdens de laatste 30 seconden van de wedstrijd of op hetzelfde moment als het eindsignaal (zie spelregel 2.4, eerste alinea). In dit geval zullen de scheidsrechters beslissen op basis van hun waarnemingen van feiten (spelregel 17.11).

Als de wedstrijd gedurende de laatste 30 seconden wordt onderbroken vanwege een spelregelovertreding die niet direct verband houdt met het voorbereiden of het uitvoeren van een formele worp (bijvoorbeeld foutief uitgevoerde spelerswissel, onsportief gedrag in de wisselzone), moet spelregel 8.10c eveneens worden toegepast.

Als de formele worp wordt uitgevoerd, maar geblokt wordt door een speler die te dichtbij staat en het resultaat van de worp actief wordt verstoord of als de werper tijdens de uitvoering onreglementair wordt gehinderd, moet spelregel 8.10c ook worden toegepast.

Als een speler minder dan drie meter van de werper verwijderd is, maar de uitvoering niet actief verstoort, zal er geen straf gegeven moeten worden. Als de speler die te dichtbij staat deze positie gebruikt om de worp te blokkeren of de pass van de werper te onderscheppen, is spelregel 8.10c wel van toepassing.

Deel dit bericht
Previous Article
Next Article

8 Replies to “Henny Nijboer: ‘Zuur voor Spanje, maar reglementair wel juist’”

  1. Ivo

    Dan klopt het toch nog steeds niet? De bal had niet de achterlijn gepasseerd, dus was het geen uitworp (keeperbal). De bal was gewoon in het spel, dus dan mag je de bal die door de keeper gegooid wordt ‘gewoon’ blokken, zonder 3 meter afstand te houden.

    • Handbal Oost

      Hallo Ivo,

      Dit staat er in de spelregels over een uitworp (keeperbal):

      12:1 Een uitworp wordt toegekend indien
      (…)
      (II) de doelverdediger de bal onder controle heeft in het doelgebied of de bal stil ligt op de grond in het doelgebied (6:4-5);
      (…)

      Het was in dit geval dus wel een uitworp.

  2. Henny Nijboer

    Na de uitworp mag de bal weer gespeeld worden als de bal het doelgebied heeft verlaten. En op het moment dat de speelster de bal blokje, was de bal niet over de doelgebiedlijn (cirkel). Dat heet dan spelbederf, dus (omdat het in de laatste 30 sec. is) rood met 7 mtr. Was het niet in de laatste 30 sec. dan was het 2 minutenstraf.
    Het is altijd naar de waarneming van de scheidsrechter!!!

  3. Jasper

    Hallo Henny,
    Nu begrijp ik het niet meer.
    Wat is nu leidend en bepalend voor de 7-meterworp?
    Dat ze geen 3 meter afstand nam?
    Of dat de bal niet over de doelgebiedlijn kwam op het moment dat ze de bal aanraakte?
    Had ze minimaal op de 9-meterlijn moeten staan?
    Of had ze minimaal 3 meter van Tess moeten staan?

    Groetjes,
    Jasper

  4. Henny Nijboer

    Dag Jasper,
    ze hoeft niet op 3 meter afstand, maar ze mag de bal pas vangen of blokken als de bal in z’n geheel over de doelgebiedlijn (cirkel) is. Spelregel 12.2
    Blokt ze de bal zoals ze gedaan heeft, dus de bal was niet over de lijn, dan is het in de laatste 30 sec. rood plus 7 meter.
    Ook bij alle andere worpen hoef je niet perse op 3 meter, als je maar geen verdedigende actie onderneemt. Soms wordt b.v. een vrije worp zo snel genomen dat de tegenstander niet de kans krijgt om op 3 meter te komen.
    Spelregels zijn niet altijd makkelijk en sommige situaties komen zo weinig voor dat er een discussie ontstaat. Is ook weer goed, want dat brengt duidelijkheid.
    In 2016 is de regel mbt 30 secondenregel vlak voor de Ol. Spelen ingevoerd en medio 2018 aangescherpt.
    Via https://www.handbal.nl/spelregels-zaalhandbal/ lees je de regels en de tussentijdse aanpassingen.
    Ik hoop dat het zo wat duidelijker is, Jasper.

  5. Romain Martens

    in België werd in sept 2019 een klacht behandeld over een faze op 4 sec v h einde van een wedstr waarbij de aanvaller van op 7 mt een sprongworp nr doel doet en zwaar aangepakt wordt dr verdediger. Scheids geven rood en GEEN 7mt. Comité oordeelt: geen 7 mt want bal was UIT DE HAND v de aanvaller op ogenblik van de AANSLAG ????

  6. Handbal Oost

    De Franse scheidsrechters Charlotte en Julie Bonaventura hebben ook gereageerd op hun beslissing. Julie Bonaventura: ‘Op het moment dat we de beslissing maakten, hadden we geen enkele twijfel. Ik stond rechts direct naast de actie en had het beste zicht. Op het moment van het blok was de bal niet volledig de doelgebiedlijn gepasseerd. Het gebeurde in de laatste dertig seconden, dus dat resulteerde in een rode kaart en een 7 meterworp.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur jouw nieuws in

Heb je een nieuwtje, een wedstrijdverslag of een ander bericht dat op deze site thuis hoort? Stuur het dan in, het liefst met een leuke (actie)foto erbij, via het contactformulier of mail het naar info@handbaloost.nl.

Foto’s en filmpjes zijn ook van harte welkom!

Deel deze pagina